Home > Nieuws > 05.04.2012: Achtste Nationale Rookmelderdag: testen!

05.04.2012: Achtste Nationale Rookmelderdag: testen!

BRUSSEL, 5/04/2012.- De mensen testen zelden hun rookmelder en halen soms zelfs bewust de batterij uit het toestel. “Het kan een vals gevoel van veiligheid creëren”, zegt brandpreventieadviseur Claude Monserez. Daarom focussen de 219 deelnemende brandweerkorpsen en gemeenten van de Nationale Rookmeldercampagne vanaf donderdag 5 april (Nationale Rookmelderdag) op de maandelijkse rookmeldertest. Want alleen een kwalitatieve, goed werkende rookmelder die correct geïnstalleerd en regelmatig getest is, kan je leven redden bij brand.

 

Brandpreventieadviseur Claude Monserez (Zwevegem): “Ervaring leert dat mensen zelden hun rookmelder testen. Ze denken: ‘Er hangt een rookmelder, dus we zijn veilig’. Maar dat is niet altijd het geval. Mogelijk is de batterij leeg? Sommige toestellen geven wel een bieptoon als de batterij bijna leeg is, maar stel dat je op dat moment niet aanwezig bent? Of misschien is er wel een probleem met het toestel? Niet-functionerende rookmelders hangen soms jarenlang bij mensen aan het plafond. En ze zijn er zich soms niet van bewust dat ze onbeveiligd zijn tegen brand…”

 

Dat is echter niet het enige probleem. Cijfers uit Nederland tonen bijvoorbeeld aan dat bijna 1 op 5 van de mensen bewust de batterijen uit het toestel haalde! Ook bij ons is dit soms het geval. 

Claude Monserez: “Mensen halen de batterij uit het toestel omdat het vals alarm geeft, meestal door een verkeerde plaatsing, of ze verwijderen de batterijen omdat ze die bijvoorbeeld nodig hebben voor de keukenweegschaal. Maar als het dan brandt, zijn ze niet beschermd. Levensgevaarlijk, als je weet dat je met een goede rookmelder dubbel zoveel kans hebt om uit een brand te komen. We geven dus de raad: test elke eerste donderdag van de maand de rookmelder en vervang na de wintertijd je rookmelderbatterij als dit nodig is.”  

Binnenlandse Zaken verspreidt daarom deze maand opnieuw enkele eenvoudige preventietips die je leven kunnen redden bij brand.