Home > Nieuws > 2.02.2012: 6de Nationale Rookmelderdag: senioren

2.02.2012: 6de Nationale Rookmelderdag: senioren

Nationale Rookmeldercampagne voor senioren ingezet in VEILIG (t)HUIS Brugge

Een rookmelder geeft je meer tijd!

 

Bij een brand wordt algemeen aangenomen dat je maar 3 minuten de tijd hebt om de woning te verlaten. Het snel opmerken van een vuurhaard zorgt ervoor dat je meer tijd hebt voor evacuatie en kan dus levens redden. Hiervoor is de rookmelder het preventiemiddel bij uitstek. De Nationale Rookmeldercampagne streek neer in het VEILIG (t)HUIS in Brugge om de senioren, de doelgroep in februari, daarvan bewust te maken.

Senioren zijn soms minder goed te been en kunnen het begin van een brand trager vaststellen vanwege verminderd gehoor, reukzin of zicht. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet tijdig de woning kunnen verlaten als het brandt. Met een rookmelder heb je echter dubbel zoveel kans om een woningbrand te overleven omdat je sneller gealarmeerd wordt. Daarom wil de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken deze maand dit belangrijke preventiemiddel promoten bij senioren.

Campagne februari ingezet met informatiemoment voor senioren in Brugge

De Nationale Rookmelderdag werd vandaag ingezet in het VEILIG (t)HUIS in Brugge. Dit initiatief van OCMW en LOGO Brugge geeft laagdrempelige preventietips over valrisico’s en gezond en energievriendelijk wonen. Brandpreventie past in dit rijtje, en wordt hier nu ook aan toegevoegd.

Om de Nationale Rookmeldercampagne in februari in te zetten, verzorgde brandpreventieadviseur Philip Recour (Brandweer Brugge) daarom in het VEILIG (t)HUIS een informatiemoment voor senioren over het belang van de rookmelder.

Gunter Ceuppens, directeur bij de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (FOD Binnenlandse Zaken): “Veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, ook de burger zelf kan enkele eenvoudige initiatieven nemen om de risico’s op woningbrand te verminderen. Toch denkt volgens een steekproef maar 2% van de Belgen aan brandpreventie. Reden genoeg dus om elke eerste donderdag van de maand (Nationale Rookmelderdag) het toestel in de schijnwerpers te zetten.”

Kwalitatieve rookmelders en goede installatie zijn noodzakelijk
Brandpreventieadviseur Philip Recour:” We krijgen van de burger soms de vraag welke rookmelder van goede kwaliteit is. Dat is een belangrijke vraag. Een slechte rookmelder of eentje die in de schuif blijft liggen, geeft je uiteraard minder kans om veilig uit een brand te komen. Wij raden aan: Koop liefst een optische rookmelder met vaste batterij die 10 jaar meegaat. De rookmelder moet ook voldoen aan de CE-markering en aan de norm EN 14604. Kijk hiervoor op de verpakking.”