Home > Nieuws > 5.01.2012: 5de Rookmelderdag focust op correcte installatie rookmelders

5.01.2012: 5de Rookmelderdag focust op correcte installatie rookmelders

Een bevraging van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en ANPI vzw toonde aan dat 40% van de Belgen die een rookmelder thuis hebben, er een foutief in de keuken hangen. De brandweer schat dit cijfer zelfs hoger in. Ook in de stookruimte of de badkamer worden soms toestellen geïnstalleerd. Nochtans kan een rookmelder in deze ruimtes slecht functioneren en een vals gevoel van veiligheid opwekken. De Nationale Rookmeldercampagne legt daarom deze maand de nadruk op de correcte plaatsing van rookmelders in de woning.

Installeer één of meerdere rookmelders aan het plafond in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau in het huis, want dit verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven. Dat is de boodschap die Binnenlandse Zaken samen met 215 gemeenten en brandweerkorpsen op donderdag 5 januari, de vijfde ‘Nationale Rookmelderdag’, wil verspreiden. Een belangrijke boodschap, zo blijkt uit een onderzoek van de FOD Binnenlandse Zaken en ANPI vzw. Niet alleen heeft minder dan de helft van de Belgen thuis rookmelders, vaak hangen die ook nog eens verkeerd op in de woning. 40% hangt bijvoorbeeld een toestel in de keuken. Toch doe je dit beter niet.

Een vals gevoel van veiligheid

Brandpreventieadviseur Patrick Smeets (Heusden-Zolder): “Mensen denken vaak: ik heb een rookmelder opgehangen waar brandgevaar is, zoals in de keuken, dus ik ben veilig! Maar dat klopt niet. Een foutief geïnstalleerde rookmelder kan slecht functioneren of vals alarm geven, waardoor mensen de batterijen uit het toestel halen. Het zorgt voor een vals gevoel van veiligheid. In ruimtes waar van nature regelmatig damp, stoom of stof aanwezig is, zoals de garage, de keuken, het verwarmingslokaal en de badkamer is de installatie van een rookmelder af te raden. Installeer er ook geen op plaatsen waar veel luchtverplaatsing is, zoals nabij een open raam of een ventilatieopening. Hierdoor kan het toestel slecht werken! Een rookmelder correct installeren is nochtans kinderspel en zorgt ervoor dat je ’s nachts wakker gemaakt wordt als het brandt!”

Een rookmelder correct installeren

•    Stap 1: Plaats 1 of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Het wordt ook aanbevolen in de slaapkamers en living. Zorg dat je er steeds bij kan voor onderhoud en testen van het toestel.
•    Stap 2: Bevestig een rookmelder bij voorkeur tegen het plafond, want rook stijgt. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant: meestal in het midden, aan het plafond en op minstens 30cm van de hoek.
•    Stap 3: Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.
•    Stap 4: Druk na installatie op de testknop. Controleer na plaatsing of je het alarmsignaal in alle vertrekken van je woning hoort, ook met gesloten deuren.
•    Stap 5: Klaar! Een goed geïnstalleerde rookmelder verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven.